Onthaal

VZW «L’Accordéon, moi j’aime

Een kans tot ontmoetingen!

De akkordeon is een instrument van onschatbare waarde. Intergenerationeel, is zij zowel een orkest op zichzelf en zij houdt eveneens van ontmoeting met andere instrumenten. Ver  van de clichés van het volksbal, de geblokte tafelkleedjes en liters rode wijn, ontpopt de akkordeon zich nu eens tot wereldmuziek, fanfare, jazz, klemzer, rock, levenslied, reggae, swing, dan weer tot cumbia; in eerder intimistische sferen soms feestend,  tot zelfs uitbundig.
Wij hebben haar gekozen als werkmiddel, als motor, als aanzet tot ontmoetingen,  zowel banden scheppend, als dans, ritmes, lach, leven en creativiteit ontlokkend.

Nieuws

VZW «L’Accordéon, moi j’aime

“In mei 2020 heerst het accordeon opnieuw over de stad. Deze keer hijsen we accordeonvirtuoos Philippe Thuriot mee aan boord.” [...] Lire la suite…
Fans van vernieuwende Accordeonmuziek, hou je vast ! Na een geslaagde editie van ‘Faîtes du feu’ geven we er binnenkort opnieuw een lap op… Trek je dikste trui en warme sokken aan en noteer in je agenda : 15 november 2019, volgende halte ! Want het Collectief Silex en l’Accordéon, moi j’aime ! verbroederen om jullie een avondlang een spetterend dansfeest aan te bieden De dans wordt geopend door LA FANBFARE KUMBELE Een accordeon natuurlijk, 3 à 4 danseressen en niet minder dan 10 muzikanten op het podium. Afkomstig uit de rangen van de Brusselse fanfare ‘Dr Poembak’, onderweg tussen Jam […] [...] Lire la suite…

Ontmoetingsmoment voor akordeonnisten

Het feest van de akkordeon betekent 27 jaar van feest, ontmoetingen, samenhorigheid en delen

Een belangrijk evenement

Muzikanten, artisten, handelaars, verenigingen, individuele personen en vrijwilligers, allen dragen ertoe bij, dit evenement te verrijken, een evenement dat zich inschrijft als een multicultureel en intergenerationeel initiatief van verenigingen. Een onoverkoombare aktiviteit van de Stad Doornik en een hoogst belangrijk moment van onze VZW, en dit elk jaar opnieuw, sinds 1993, de ontmoetingen  voor de akkordeonisten zijn  een avond lang nemen we nieuwsgierige passanten mee op reis, daar waar de wind en de inspiratie van het moment hen naartoe waaien om nieuwe geluiden en jong talent te ontdekken.

 

Onder begeleiding van zangers en een waaier van instrumenten komen accordeons uit alle windstreken afzakken met feestelijke of intimistische muziek : jazz, swing, musette, cumbia en klanken van overal uit de wereld. Zonder de beeldende kunstenaars en andere artiesten te vergeten die mee de ziel uitmaken van dit evenement.

Toegangswegen :

 

Met de wagen :
Vanuit Brussel : A8, uitrit Tournai Expo. Neem de « Chaussée de Renaix » (steenweg naar Ronse) tot aan de brug over  de spoorweg.
Vanuit Kortrijk : E403 en E42, uitrit Froyennes, « Avenue de Maire » en recht door tot aan  « Quatre coins Saint Jacques ».
!Let wel : het stadsgedeelte in feest, is afgesloten voor het autoverkeer !
Hierbij verschillende parkeerplaatsen: Avenue Bozière, Boulevard des déportés, Place Crombez, Imagix, Le pont des trous , La grand-place, Place Nédonchel, Place Reine Astrid, Quai des salines

 

Per trein:
Aan de voorkant van het station van Doornik : rechtdoor stappen voorbij « la Place Crombez » en verder « la rue Royale » volgen, tot aan de brug over de Schelde. Daar komt u terecht in het feestplezier.

 

Per fiets
Er is veel volk, dus een goeie raad : parkeer uw fiets op « la Place Saint Pierre » of voor de Dienst voor Toerisme, vlakbij de kathedraal.

Waar slapen ?

In het centrum: L'hôtel Cathédrale, l'Hôtel Alcantara, l’Auberge de jeunesse de Tournai.
Een beetje verder: La petite Fabriek à Froyennes, Le panoramique au Mont Saint-Aubert.

Aanleunende Activiteiten

Caravaan Vanne, TroubaTournai, Borderland Festival, La Grande Petite fanfare, Les concerts de proximité.

 « L’ASBL l’Accordéon, moi j’aime !» omvat een veelheid van projecten, « voor elk wat wils » en tevens zijn het aktiviteiten die ons samen brengen en ons de gelegenheid bieden een collectief weefsel te creëren, een gemeenschappelijke geschiedenis, over vooroordelen en grenzen heen.

De « Caravaan Vanne, Vanne – een cyclo-touristisch-fantaisistisch uitstapje.

In 2002, geboren binnen de VZW « L’ASBL l’Accordéon, moi j’aime !» en binnen « Wazemmes l’Accordéon Lille (Rijsel) », die op deze wijze een daadwerkelijke band smeedden,, tussen hun beide evenementen, fysiek en concreet.

 

Een fantaisistisch-toeristische fietstocht die toelaat, onze regio te ontdekken om elkaar tenslotte te vinden rond een  akkordeoneske pic-nic.

 

Een honderdtal deelnemers per fiets, verkleed op het tema van het volksbal, animatie tijdens het hele traject, een folkloristische rit met een lokaal tintje, talrijke supporters en een eindconcert op de buiten in het bucolisch decor van de brouwerij van Cazeau.

 

Er zijn gelijktijdige startmomenten gepland vanuit Moescroen, Doornik en Rijsel ; (Station Saint Sauveur)

PRAKTISCH : Vertrek om 9u59’ op de Place St.Pierre in Doornik met eigen fiets, picknick in Templeuve 13u (eigen picknick of ter plaatse aan de standjes), 15u30  terugkeer naar Doornik op de Place St-Pierre,  eventuele technische assistentie wordt voorzien.

TroubaTournai

TroubaTournai is een feestelijk, muzikaal en familiaal event! Een initiatief van 4 Doornikse organisaties/instellingen:Het event wordt samen georganiseerd met de inwoners van de stationsbuurt, een aantal handelaars en organisaties uit de buurt. Alles vindt plaats in het mooie park van de Place Crombez: concerten, kinderanimatie, lekkere hapjes en eten uit verschillende Europese regio's…

 

TroubaTournai wil vooral ook een event zijn waar mensen uit de buurt elkaar in een gezellige sfeer kunen ontmoeten, een event dat een andere kijk geeft op het Doornikse stadscentrum en stationsbuurt. Het event wil ook bijzondere aandacht hebben voor het milieu en de duurzaamheid. Dus kom vooral met de fiets, je step, te voet en maak er een gezellige namiddag van met veel muziek en lekker eten!

 

Concerten: Er zijn concerten van enkele wereldmuziek artiesten zoals het Orchestre International du Vetex, Joan Garriga & Madjid Fahem, Rumbaristas, Panienki...

Animatie: Je kan de hele namiddag ook meedoen aan workshops circus met Mômes Circus, kinderanimatie met de Compagnie Âmes Nomades en hun kinderdorp, een fietsherstelatelier van 'Biciklo'...

 

Er is lekker eten vanuit verschillende Europese regio's: Hongaarse gulash, lekkere paella uit Spanje en een barbecue met 'cevapcic' uit de Balkan en copski salat!

De dag ervoor, op zaterdag 18 mei, is er ook de TroubaTrainTrip van Brussel naar Rijsel, met een stop in het station van Doornik van 12.00 tot 14.00

Borderland Festival

Onder het motto ‘ontmoet je buren’ wil Borderland Festival een jaarlijkse ontmoetingsplaats bieden voor artiesten, publiek en sociaal-ecologische initiatieven uit Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië.
De eerste editie van het festival vindt plaats op de site van Bolwerk in Kortrijk, een voormalige industriële site langs het kanaal Bossuit-Kortrijk die de voorbije jaren een transformatie kende tot een bloeiende sociaal-artistieke vrijhaven. Voor Borderland Festival wordt deze site een gezellig, verrassend festivaldorp met ‘ontmoeting’ als rode draad.Het muzikale luik vormt de kern van het programma en omvat heel wat beloftevolle bands uit de drie regio’s. Elk op hun manier maken ze een brug tussen diverse muzikale tradities (jazz, wereldmuziek, balkan, klezmer, folk, country, singer-songwriting, chanson-musette, kleinkunst,...)  en de hedendaagse muziekscene. Daarnaast gaan ook een aantal grensoverschrijdende projecten in première zoals de ‘Grote Kleine Fanfare’, een collectieve meezing- en meespeelfanfare voor jong en oud, en ‘Borderland Jam’, een grote akoestische jamsessie, inclusief kampvuur!

La Grande Petite fanfare

‘De Grote Kleine Fanfare’ is een grensoverschrijdend project dat in première gaat tijdens Borderland Festival. Een collectieve meezing- en meespeelfanfare voor jong en oud waar iedereen kan aan deelnemen.
Noteer alvast zondag 23 juni en ontdek hier binnenkort alle info.

Les concerts de proximité

De buurtconcerten zijn ontstaan vanuit het idee om muziek dichter bij het publiek te brengen. Omdat niet iedereen zich even makkelijk verplaatst of zich een concertavond kan veroorloven, brengen wij de muziek bij de inwoners thuis : muziek en plezier.

 

Dankzij een partnerschap met het Avelgems accordeonfestival nodigen wij muzikanten uit om in een intimistische context een Vlaams of Waals publiek te ontmoeten.

 

Het publiek beleeft enkele maanden later deze ervaring nog eens opnieuw aan de andere kant van de taalgrens met een nieuwe, te ontdekken groep.

 

Op het einde van het concert ontmoeten artiesten en publiek uit beide gemeenschappen elkaar rond een lekker buffet (een ‘auberge espagnole’ waar iedereen iets meebrengt). De muzikanten vertrekken met een mooi gevulde hoed.

En u ?

Mede-actor worden ?

Wenst u zich mee te engageren in een cultureel, artistiek of sociaal project ? Hebt u tijd vrij, af en toe, of opregelmatige basis ? Wat dacht u ervan, een handje toe te steken bij onze activiteiten?

 

De VZW is aktief doorheen het ganse jaar en ontvangt graag nieuwe medewerkers. Hetzij  bij het opzetten van podia, of om fotos te nemen, om de deelnemende groepen naar de verschillende lokaties te gidsen, om ons te helpen in de keuken of voor de bediening aan tafel … of zelfs om aanplakbiljetten aan te brengen en aankondigingen te verspreiden, aarzel niet, ons te contacteren op volgend adres :

Deel uit maken van de programmatie !

Het is één van onze doelstellingen, opkomende talenten op te waarderen en onder het spotlicht te brengen. Zowel wat betreft muziek, artistieke installaties als theater-optredens, we stellen ons open voor nieuwe projecten en zijn bereid artiesten van dichtbij of van ver te helpen  bij het zich bekend maken.

 

Ook intimistische concerten, bij inwoners, tijdens de hoogtepunten van « de « Ontmoetingen », er is altijd ruimte voor gedurfde projecten, die het op prijs stellen, vergezeld te worden door een deuntje akkordeon.

Een gift doen ?

U weet het, de « Ontmoetingen van de akkordeonisten » is een volledig gratis evenement. Het is niet altijd makkelijk het hoofd boven water te houden. Dus, als u ons een hart onder de riem wil steken, twijfel er niet aan ons te sponseren of een gift te doen op volgend rekeningnummer :

BE 19 126 202 38 47 12
ASBL l’accordéon, moi j’aime !
Chaussée romaine 127/01